marți, 16 decembrie 2008

Definiţii

Istoria artelor – un vals trecut printr-un prezent continuu,

dansând pe ritmuri contrare melodiei.

Balet, un vârf de ac înfipt în rozuri dantelate,

Patinaj, tăind în carnea sensibilităţii noastre,

Dansul alunecând pe muchia muzicii,

Gimnastica, un cerc duhnind a contorsionări forţate,

Sportivi purtaţi pe podiumuri fragile.

Fotografia rupând din viaţă clipe memorabile,

imagini contrastând nebune!

Cinematografia – frânturi de cuvinte animate...





6 comentarii:

Grațiela spunea...

Hmm...
E mult mai bine scris decat ascultat... desi s-ar spune ca am memorie buna auditiva. Sunt mai inceata si mai analitica asa ca te rog sa ma scuzi daca te-ai simtit obligata sa postezi poezia - de care de altfel zici ca esti multumita.

In orice caz, ca sa imi fac datoria - ca am promis, am sa analizez poezia ta. Nu imi place sa fac pe criticul sau sa imi bag nasul unde "nu-mi fierbe oala" fiindca si pe mine ma enerveaza sa ii vad pe altii de la acelasi nivel cu mine (sau poate mai rau - cum e cazul meu care sunt cizma) cum imi analizeaza munca, insa cu toate acestea am sa incerc sa fiu cat mai subiectiva.
"Istoria artelor – un vals trecut printr-un prezent continuu,

dansând pe ritmuri contrare melodiei."

Hmm... vals trecut prezent continuu... imi place ideea de continuitate a artei dar mi-ar fi placut mai mult daca te opreai si nu veneai cu gerunziul ala care ma zgarie... si ce vrei sa zici prin ultima parte, adica mai exiact prin ceea ce se intelege si anume "istoria artei - vals contrar melodiei" adica arta in loc sa progreseaza... regreseaza? Si... merge pe o directie diametral opusa? Chiar sa nu mai existe speranta ca ... se poate?

"Balet, un vârf de ac înfipt în rozuri dantelate"
Definitia aceasta imi place... e chiar... plastica, genul de imagine pe care eu desigur ca nu as putea-o crea dar imi place sa o imaginez. Desi nu-mi plae rozul, nu am nimic de obiectat. E buna ideea.

"Patinaj, tăind în carnea sensibilităţii noastre, "
taind...:-? te referi la patine in sine? Sunt ca o lama de cutit... si alunecarile lor pe gheata... carnea sensibilitatii noastre :-??. Cred ca zici bine, desi eu nu sunt o fire atat de sensibila si de poeta (si totusi imi place patinajul si ideea ta)

"Dansul alunecând pe muchia muzicii"
Acelasi stil propriu tie, imaginat cum vrei tu si tranfigurat artistic intr-un mod frumos, sensibil, dar eu nu-mi pot imagina.

"Gimnastica, un cerc duhnind a contorsionări forţate, "
Am inteles ca definitia asta ar fi fost foarte apreciata. Este frumoasa... dar cine m-a pus pe mine sa comentez?:)) E prea mult pentru mine... simplista redundanta :))

"Sportivi purtaţi pe podiumuri fragile."

Scurt si la obiect. Cand am citit asta mi-am amintit de momentul pe care l-am vazut de vreo 5 ori - o data in direct de cel putin 4 ori in reluare - cu Alina Dumitru, la Beijing, pe podium purtand primul aur olimpic al Judoului Romanesc si totodata prima medalie pt Romania la jocurile olimpice de vara 2008. Imi aminesc mai departe cum am urmarit ca disperata pe toata desfasurarea jocurilor olimpice, tot ceea ce se putea. Ma trezeam la 5 dimineata ca sa prind in direct si la 22 ma mai uitam inca o data la reluari... De ce? Sa ii vad pe sportivi urcati pe podiumuri fragile... si ma gandeam cat de greu a fost sa ajunga acolo, si cat de usor e sa piarda titlurile...
Asa ca, nu pot spune decat ca mi-am reales definitia preferata. Simpla dar... mult mai cuprinzatoare si adevarata (stiu, nu am grad de comparatie...) decat toate celelalte la un loc. Pentru asta ti-as da o medalie. Bravo!

"Fotografia rupând din viaţă clipe memorabile,

imagini contrastând nebune!"

Adevarata si asta dar nu ma duce cu gandul nicaieri. Piere in fata celeilalte...

"Cinematografia – frânturi de cuvinte animate... "

:-? franturi de cuvinte animate... Let me think about that; Daaaa.... poate daca ne gandim la regie, la actori... la subtitrare. De ce nu? :-?? Probabil, dar nu imi pot imagina exact ce ai vrut sa zici.

Opa. Am terminat:)). In fine, stiu ca acum te uiti stramb si imi dai o injuratura sau zici "WTF?o.O Cine se crede asta?" dar:-??, am zis ce am avut de zis :D

Acum poate zici "Mda, e usor sa critici, dar daca o pun pe ea sa-mi zica ce a scris, sigur nici macar atat nu a facut" sau mai mult "nici in genunchi rugandu-se la Sfantul Anton nu ajunge la nivelul meu"... punct ochit. Asa este dar fiindca exista si d-asta ca mine care nu au prea multa elasticitate si creativitate ci numai abundenta de imagini si sunete... nu inseamna ca trebuie sa te culci pe o ureche. Practice makes perfect, keep rockin' :D

Joc de nuanţe spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Joc de nuanţe spunea...

Hey, mai mult ca orice apreciez sinceritate şi ai dreptul la opinie, so no biggy. Nici eu nu mă pricep la sport, dans, balet sau ceva şi tot mi-am dat cu părerea. :))
Fiecare percepe cum vrea sau... cum poate.
Am o singură chestie de obiectat, poate că nu se înţelege, dar când zic dansând pe ritmuri contrare melodiei nu mă refer la regres, mă refer pur şi simplu la faptul că eu consider artişti pe oamenii care nu dansează după cum li se cântă, ci pur şi simplu îşi interpretează melodia cum le e lor mai accesibil... care modelează totul după cum le place lor şi facând asta într-un mod plăcut şi altor persoane. Dacă te îndepărtezi de ritm, nu înseamnă că nu ar fi un dans frumos, doar dacă aparent nu se potriveşte melodiei. Aşa îmi pare mie poezia, aliniere de cuvinte aparent nepotrivite, dar împletite, căpătând un sens… hmm…. neaşteptat. După cum se observă din contrastul dintre poezia mea şi modul cum ai comentat-o tu, conceptele sunt diferite. Nu m-am simţit obligată, dacă nu aveam chef n-o postam şi gata. Pur şi simplu.
Mersi că te-ai complicat tu să scrii atâta. :))

Şi da, sunt mulţumită de poezia mea, ceea ce probabil înseamnă că progresez sau poate sunt într-o stare prea bună şi nu dispun de luciditate necesară pentru a realiza că de fapt nu e cine ştie ce… dar prefer să rămân la ideea că progresez.

Grațiela spunea...

Foarte bine! :D
Si merci pentru explicatii :D. Ma bucur ca ai luat lucrurile ca atare si ai inteles intentia mea! :D

La mai mare! ^_^

Adina spunea...

Frumos :).
Îmi plac aceste definiţii: "Patinaj, tăind în carnea sensibilităţii noastre, ","Dansul alunecând pe muchia muzicii" şi "Cinematografia – frânturi de cuvinte animate... " Îmi plac ideile şi mi se pare că li se potrivesc perfect celor trei arte.Deşi..acel patinaj mă duce puţin cu gândul la...ma abţin...ştii tu la ce autor mă refer:D.Dar doar puţin.

Evelyn spunea...

Ca si antevorbitorii mei remarc definitia patinajului si recunosc ca m`a trecut un fior cand am citit`o.

E atat de reala!